Food & Tech

Speaker

Beim ersten Berliner Food and Tech Summit kommen Unternehmen, Startups & Influencer aus dem Food- & Tech Bereich zusammen, um sich zu den Trends & Innovationen innerhalb der Food Industrie auszutauschen und über die Chancen der Vernetzung von Food & Tech zu diskutieren.

Tina Beuchler

Digital Media Director, Nestlé Deutschland
Tina Beuchler, Digital & Media Director, Nestlé Deutschland AG, verantwortet bei der deutschen Tochter des weltweit größten Nahrungsmittelkonzerns Nestlé derzeit die Implementierung und Steuerung der digitalen Transformation. Sie berichtet an die CEO Béatrice Guillaume-Grabisch. Neben dem Bereich Media Communication unterstehen ihr die Bereiche eCommerce, Content & Platforms, Digital Technologies & Services und das Digital Acceleration Team (DAT). Als ehemalige Agenturgeschäftsführerin (2000-2006 Carat Direct und 1990-2000 Feld & Compagnie) bringt sie Expertise in Agenturführung, Neugeschäftsentwicklung und Kreation mit. In ihrer Funktion als Vorsitzende der Organisation Werbungtreibende im Markenverband (OWM), Berlin, ist Tina Beuchler eine anerkannte Repräsentantin für die werbetreibende Branche. Hier tritt sie für umfangreichere Werbewirkungsmessung, Transparenz und bessere Rahmenbedingungen für Digital Marketing ein und kämpft gegen restriktive Werbeverbote. Tina Beuchler ist 1966 in Berlin geboren und hat Betriebswirtschaftslehre in Mainz studiert.

Cathleen Cordes

Geschäftsführerin und Gründerin, Evergreen-Food

Massimiliano Costa

Head of, ShareTheMeal
Massimiliano Costa is the Head of ShareTheMeal, a crowdfunding app to fight global hunger through the United Nations World Food Programme (WFP). Prior to ShareTheMeal, Costa worked in various roles in the public and private sectors, inter alia as Attaché with the Italian Embassy in Azerbaijan, the United Nations Development Programme in Tanzania, The Boston Consulting Group and as founder of a startup in Berlin. He holds a Master of International Affairs from Columbia University.

Claire Gusko

Business Growth Manager, INFARM
Growth Manager at INFARM assisting the CEO and CMO in strategic growth initiatives. Previously at AKQA and Nivea with a Bachelors and Masters in Law from King’s College and University College in London. Currently living in Berlin but raised in Seoul, Hamburg, and Bangkok.

Steffen Horstmannshoff

Director Video, Gruner + Jahr / Greenhouse - Innovation Lab

Verena Hubertz

Founder and Managing Director, Kitchen Stories

Mia Goth Olesen

Environmental engineer, Mealsaver / ResQ
I am an Environmental engineer with focus on waste management. Been dumpster diving for 6 years in Copenhagen and became a part of the organisation foodsharing in Germany and continued to see how much food gets wasted unnecessarily. I wanted to make the fight against food waste accessible for even more people and allow everyone to understand this big global problem by saving food easily. Therefor I founded MealSaver which now merged with ResQ club from Finland who where doing exactly the same.

Ema Paulin

Co-founder, Good Bank
After several years as a Business Developer in Architecture and the Electric Mobility Market I co-founded GOOD BANK, the world's first vertical-farm-to-table restaurant, together with Leandro Vergani. I strongly believe in the importance of innovations in the AgTech-sector and in disrupting the classic food supply chain. With GOOD BANK our mission is to integrate these points of innovation and change in a playfully to reach mass (awareness) in a way we call "naturally mindfull".

Stefannia Russo

Project Lead, SPACE10
Stefannia Russo is a Project Lead at SPACE10, currently leading The Farm - a lab exploring how to enable local food for the many people through sustainable alternatives for producing, distributing and integrating food in our cities and everyday lives. She is a multi-disciplinary designer with a passion for social innovation. She kicked off her career at Designit, where she discovered what it is to design with a purpose, and later joined Microsoft. She is also studying a Master’s in Social Entrepreneurship.

Bastian Schmidtke

Gründer und Produktmanager, orderbird
Anfang 2011 gründete der Bamberger zusammen mit seinem Schulfreund Jakob Schreyer und Patrick Brienen die orderbird AG in Berlin. Mit ihrem Slogan „Wir beflügeln Gastfreundschaft“ will die orderbird AG die Gastronomiebranche revolutionieren, indem sie ein einfaches Kassensystem auf iPads und iPhones herstellt, welches die modernen Kommunikationsmittel des 21. Jahrhunderts nutzt, um Gastronomen die Arbeit zu erleichtern. So können Nutzer von orderbird POS die Speisekarte des Restaurants direkt im Internet veröffentlichen und Gäste mit ihrem eigenen Smartphone bestellen. Das Kassensystem bietet ein umfangreiches Berichtwesen. Die Kassendaten gehen automatisch als DATEV-Export zum Steuerberater. Bastian Schmidtke arbeitet seit der Gründung am POS-Produkt. Inzwischen leitet er das Innovationsteam des Unternehmens, um die Gäste interaktiv am Bestellprozess teilhaben zu lassen.

Dr. Bastian Schwithal

Founder, Food and Tech Summit / Founder, Berlin Food Lab
Nach seinem Studium der Soziologie, Neueren Geschichte und Politikwissenschaft in Bonn, Utrecht und Münster und der Promotion zum Dr. phil im Jahr 2005 war Bastian Schwithal einige Monate als GF-Assistent beim Presse-Grosso-Unternehmen Maurer in Lübeck tätig. Im Herbst wechselte er dann als Referent zur VDZ Akademie nach Berlin, wo er Anfang 2009 zum Leiter der Weiterbildungs-Unit Expertenforen aufstieg. Nach einem einjährigen work & travel Aufenthalt in den USA und Kanada gründete er im Jahr 2013 das Startup Berlin Food Tour und kurz darauf als Mitgründer die Agentur für Aufmerksamkeit: "kindai:projects", die 2017 von der Blogfabrik, einem Tochterunternehmen der Münchner MELO Group übernommen wurde. Seit 01/2017 ist Bastian Schwithal hier als Head of Business Development Events für die Entwicklung neuer Vernetzungs- & Weiterbildungsformate verantwortlich. Ferner gründete er als Mitgründer 2017 das Unternehmen Go-Sake, ein Startup welches japanische Premium Sakes, vor allem von kleinen Brauereien kuratiert und diese nach Deutschland importiert. Als Gründer des Berlin Food Lab beschäftigt er sich mit den neuesten Entwicklungen im Food & Tech Bereich.

Philipp Sommer

Editor in Chief/Vertical Head Munchies, Vice Media
In einer unterklassigen Küche für ein Jahr unterdurchschnittlich/ beschissen gekocht, derweil Soziologie, Volkswirtschaftslehre, Politikwissenschaften und Politische Theorie in Marburg, Frankfurt am Main, Darmstadt und Southampton studiert. Promotion in Philosophie abgebrochen, macht aber nichts. Über das Schreiben zum Essen gekommen, über das Essen zu VICE - vor nun fast drei Jahren.

Malte Steiert

Founder and CEO, Foodguide / The Foodguide App

Dr. Sebastian Sticker

Founder, ShareTheMeal
Dr. Sebastian Stricker is the founder of ShareTheMeal, a crowdfunding app to fight global hunger through the United Nations World Food Programme (WFP). Prior to ShareTheMeal, Stricker worked in various roles in the public and private sectors, primarily in Europe and sub-Saharan Africa, inter alia with the United Nations World Food Programme, the Clinton Foundation, and The Boston Consulting Group. He holds a doctorate in international relations and an MBA from Vienna University.

Peter Verstrate

CEO, MosaMeat
Peter Verstrate is the CEO of MosaMeat (01/2016- Present). He is a consultant and food scientist with over 30 years of working experience in the food industry. After holding several senior positions in the processed meat industry he started as a self-employed consultant in 2009. His past roles include R&D, Quality and operations positions at Ahold, Sara Lee, Smithfield and Campofrio Food Group companies. In 2004 Peter represented his company in a Dutch government funded research project into the development of In Vitro cultured meat. Teaming up with Prof. Mark Post he was also involved with the production of the first hamburger from cultured meat, presented in 2013 in London. In 2016, with Maastricht University and Mark Post, Peter has started MosaMeat, a company that aims to continue the research and development of the cultured meat process, make the product competitive and consequently spread the technology. Peter holds a master degree in food technology from Wageningen University in the Netherlands.

Volker Zanetti

Managing Director, Blogfabrik

Fabio Ziemssen

Head of Food Innovation and FoodTech, METRO
Fabio Ziemßen ist Redaktionsleiter des E-Food Blogs und setzt sich für eine Vernetzung der deutschen und internationalen #FoodTech und #EFood Szene ein (German Food Startup Meetup, Startup Food Market, Next Generation Food Think Tank). Als „Head of Food Innovation and FoodTech“ bei der METRO Group verantwortet er Konzepte in den Bereichen EFood, FoodTech und AGTech. Darüber hinaus gestaltet er als stellvertretender Vorstandsvorsitzender der StartupDorf e.V. Initiative proaktiv die Düsseldorfer Startup-Szene. Seit 2017 ist Fabio Mitgründer des Super7000 Coworking Spaces.