Food & Tech

Speaker

Beim ersten Berliner Food and Tech Summit kommen Unternehmen, Startups & Influencer aus dem Food- & Tech Bereich zusammen, um sich zu den Trends & Innovationen innerhalb der Food Industrie auszutauschen und über die Chancen der Vernetzung von Food & Tech zu diskutieren.

Benjamin Bauer

Vice President Consumer, Delivery Hero
Benjamin Bauer ist VP Consumer bei Delivery Hero und Gründer von foodpanda. Er verantwortet und unterstützt die Länderorganisationen der Delivery Hero Gruppe die Customer Experience zu verbessern und immer wieder eine „amazing takeaway experience“ zu liefern. Als Gründer von foodpanda war er unter anderem für Marketing verantwortlich. Davor war er global in verschiedenen Rollen und als Berater im Online Marketing bei diversen Startups und etablierten Unternehmen aktiv.

Ryan Bethencourt

Program Director & Venture Partner, IndieBio
Ryan is a biotech entrepreneur, investor and one of the co-founders of the biohacker movement. He’s currently the Program Director and Venture Partner at IndieBio and has invested in over 56 early stage biotech startups. Ryan was previously head of life sciences at the XPRIZE Foundation, the former CEO of Berkeley Biolabs and Halpin Neurosciences.

Tina Beuchler

Digital Media Director, Nestlé Deutschland
Tina Beuchler, Digital & Media Director, Nestlé Deutschland AG, verantwortet bei der deutschen Tochter des weltweit größten Nahrungsmittelkonzerns Nestlé derzeit die Implementierung und Steuerung der digitalen Transformation. Sie berichtet an die CEO Béatrice Guillaume-Grabisch. Neben dem Bereich Media Communication unterstehen ihr die Bereiche eCommerce, Content & Platforms, Digital Technologies & Services und das Digital Acceleration Team (DAT). Als ehemalige Agenturgeschäftsführerin (2000-2006 Carat Direct und 1990-2000 Feld & Compagnie) bringt sie Expertise in Agenturführung, Neugeschäftsentwicklung und Kreation mit. In ihrer Funktion als Vorsitzende der Organisation Werbungtreibende im Markenverband (OWM), Berlin, ist Tina Beuchler eine anerkannte Repräsentantin für die werbetreibende Branche. Hier tritt sie für umfangreichere Werbewirkungsmessung, Transparenz und bessere Rahmenbedingungen für Digital Marketing ein und kämpft gegen restriktive Werbeverbote. Tina Beuchler ist 1966 in Berlin geboren und hat Betriebswirtschaftslehre in Mainz studiert.

Iris Braun

Co-Founder & COO, Share Foods GmbH
Iris Braun is the co-founder of Share Foods. Prior to Share Foods, Iris worked in various roles in the public and private sectors, primarily in Europe and the US, inter alia with Havard University, McKinsey, The World Bank Group and The Boston Consulting Group. She holds a master in Public Administration/ International Development from Havard University.

Cathleen Cordes

Geschäftsführerin und Gründerin, Evergreen-Food

Massimiliano Costa

Head of, ShareTheMeal
Massimiliano Costa is the Head of ShareTheMeal, a crowdfunding app to fight global hunger through the United Nations World Food Programme (WFP). Prior to ShareTheMeal, Costa worked in various roles in the public and private sectors, inter alia as Attaché with the Italian Embassy in Azerbaijan, the United Nations Development Programme in Tanzania, The Boston Consulting Group and as founder of a startup in Berlin. He holds a Master of International Affairs from Columbia University.

Steffen Horstmannshoff

Director Video, Gruner + Jahr / Greenhouse - Innovation Lab
Steffen Horstmannshoff is Director of Video at German publishing house G+J. At G+J he and his team have launched the Social Video brand Club of Cooks which has grown to be one of Germanys leading food brands in the platform space. Club of Cooks brings together the power of a Facebook page with over 1,2 Mio. Fans and over 30 Influencers.

Verena Hubertz

Founder and Managing Director, Kitchen Stories

Osnat Michaeli

Chief Marketing Officer, INFARM
Osnat is responsible for developing INFARM’s brand and communicating its vision through multiple channels. She has gained substantial experience in management, marketing, and directing, in the fields of advertising, film production, gastronomy, and art. At INFARM, Osnat designed and led INFARM’s Microgarden crowdfunding campaign. Launched on the Indiegogo platform, the campaign reached 180% of the original funding goal. She also created the PR campaign for INFARM’s In-Store farm installed in METRO’s Cash & Carry Berlin location, including a video that has accumulated over 6 million views, thousands of shares, and dozens of publishes in leading magazines around the world.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marie Ohnesorge

Customer Experience Specialist, ResQ Club
I have a background in International Business and Sustainability and joined MealSaver (now ResQ Club) right after founding to built up the market in Hamburg. I have a strong interest in sustainable food systems and started to get more involved in food waste studying sustainable resource management at the University of Californa, Berkeley. Back in Germany I felt the urge to create a solution which empowers everyone of us to contribute to food waste reduction. About the App: ResQ is a platform which brings users and restaurants together in the fight against food waste. A restaurant can easily publish surplus portions, and our nearby users get notified of those. User order and pay via the app and pick up their portions as a take-away box at a specific time.

Ema Paulin

Co-founder, Good Bank
After several years as a Business Developer in Architecture and the Electric Mobility Market I co-founded GOOD BANK, the world's first vertical-farm-to-table restaurant, together with Leandro Vergani. I strongly believe in the importance of innovations in the AgTech-sector and in disrupting the classic food supply chain. With GOOD BANK our mission is to integrate these points of innovation and change in a playfully to reach mass (awareness) in a way we call "naturally mindfull".

Stefannia Russo

Project Lead, SPACE10
Stefannia Russo is a Project Lead at SPACE10, currently leading The Farm - a lab exploring how to enable local food for the many people through sustainable alternatives for producing, distributing and integrating food in our cities and everyday lives. She is a multi-disciplinary designer with a passion for social innovation. She kicked off her career at Designit, where she discovered what it is to design with a purpose, and later joined Microsoft. She is also studying a Master’s in Social Entrepreneurship.

Bastian Schmidtke

Gründer und Produktmanager, orderbird
Anfang 2011 gründete der Bamberger zusammen mit seinem Schulfreund Jakob Schreyer und Patrick Brienen die orderbird AG in Berlin. Mit ihrem Slogan „Wir beflügeln Gastfreundschaft“ will die orderbird AG die Gastronomiebranche revolutionieren, indem sie ein einfaches Kassensystem auf iPads und iPhones herstellt, welches die modernen Kommunikationsmittel des 21. Jahrhunderts nutzt, um Gastronomen die Arbeit zu erleichtern. So können Nutzer von orderbird POS die Speisekarte des Restaurants direkt im Internet veröffentlichen und Gäste mit ihrem eigenen Smartphone bestellen. Das Kassensystem bietet ein umfangreiches Berichtwesen. Die Kassendaten gehen automatisch als DATEV-Export zum Steuerberater. Bastian Schmidtke arbeitet seit der Gründung am POS-Produkt. Inzwischen leitet er das Innovationsteam des Unternehmens, um die Gäste interaktiv am Bestellprozess teilhaben zu lassen.

Dr. Bastian Schwithal

Founder, Food and Tech Summit / Founder, Berlin Food Lab
Nach seinem Studium der Soziologie, Neueren Geschichte und Politikwissenschaft in Bonn, Utrecht und Münster und der Promotion zum Dr. phil im Jahr 2005 war Bastian Schwithal einige Monate als GF-Assistent beim Presse-Grosso-Unternehmen Maurer in Lübeck tätig. Im Herbst wechselte er dann als Referent zur VDZ Akademie nach Berlin, wo er Anfang 2009 zum Leiter der Weiterbildungs-Unit Expertenforen aufstieg. Nach einem einjährigen work & travel Aufenthalt in den USA und Kanada gründete er im Jahr 2013 das Startup Berlin Food Tour und kurz darauf als Mitgründer die Agentur für Aufmerksamkeit: "kindai:projects", die 2017 von der Blogfabrik, einem Tochterunternehmen der Münchner MELO Group übernommen wurde. Seit 01/2017 ist Bastian Schwithal hier als Head of Business Development Events für die Entwicklung neuer Vernetzungs- & Weiterbildungsformate verantwortlich. Ferner gründete er als Mitgründer 2017 das Unternehmen Go-Sake, ein Startup welches japanische Premium Sakes, vor allem von kleinen Brauereien kuratiert und diese nach Deutschland importiert. Als Gründer des Berlin Food Lab beschäftigt er sich mit den neuesten Entwicklungen im Food & Tech Bereich.

Philipp Sommer

Editor in Chief/Vertical Head Munchies, Vice Media
In einer unterklassigen Küche für ein Jahr unterdurchschnittlich/ beschissen gekocht, derweil Soziologie, Volkswirtschaftslehre, Politikwissenschaften und Politische Theorie in Marburg, Frankfurt am Main, Darmstadt und Southampton studiert. Promotion in Philosophie abgebrochen, macht aber nichts. Über das Schreiben zum Essen gekommen, über das Essen zu VICE - vor nun fast drei Jahren.

Wilhelmina Jewell Sparks

Chief Executive Officer, Bithouse Group Inc. | Deutsche Startups
Wilhelmina Jewell Sparks is the CEO of BiTHOUSE GROUP Inc (diversity in tech initiative started in 2013). She is also the Founder or the AgTech FoodTech Summit and Chairwoman for the Food and FoodTech Group of the Deutsche Startup Association and is currently based in Berlin and Munich. The Food und FoodTech platform was formed as a result of the dynamic needs of food and foodtech founders on a global level as the topic of "How do we feed 9 billion by 2050," becomes part of mainstream dialog. She is an #inclusionhacker who scouts globally for innovative solutions and services that may be of value for corporate / government stakeholders, enhance internal processes, and add value to customers of the future. Prior to forming her own company, Jewell worked in biotech / pharma industry for over 15 years (Procter and Gamble Healthcare, Eli Lilly, Amgen), served as the acting VP of Sustainable Health for the Cradle to Cradle Institute, and most recently left METRO AG as the Global Head of Innovation. ewell is an active advisor/mentor/investor to several startups and accelerator programs focused IoT, media, sustainability and/or health solutions.

Malte Steiert

Founder and CEO, Foodguide / The Foodguide App

Clément Tischer

Program Manager FoodTech, METRO
Clemens Tischler war Prokurist & Partner bei Yomaro GmbH, einem Frozen Yoghurt Unternehmen, wo er für das Thema Finanzen und Expansion verantwortlich war. Clément hat es dort geschafft aus einem Startup ein Franchise System mit 16 Filialen deutschlandweit aufzubauen. Als „Program Manager Innovation and FoodTech“ bei der METRO Group verantwortet er den Bereich NX Food.

Peter Verstrate

CEO, MosaMeat
Peter Verstrate is the CEO of MosaMeat (01/2016- Present). He is a consultant and food scientist with over 30 years of working experience in the food industry. After holding several senior positions in the processed meat industry he started as a self-employed consultant in 2009. His past roles include R&D, Quality and operations positions at Ahold, Sara Lee, Smithfield and Campofrio Food Group companies. In 2004 Peter represented his company in a Dutch government funded research project into the development of In Vitro cultured meat. Teaming up with Prof. Mark Post he was also involved with the production of the first hamburger from cultured meat, presented in 2013 in London. In 2016, with Maastricht University and Mark Post, Peter has started MosaMeat, a company that aims to continue the research and development of the cultured meat process, make the product competitive and consequently spread the technology. Peter holds a master degree in food technology from Wageningen University in the Netherlands.

Volker Zanetti

Managing Director, Blogfabrik